logo

0532 245 9796

Pi̇lor Stenozu

Pilor  Stenozu, yeni doğan döneminde görülen cerrahi hastalıklar arasında,sıklık bakımından  ikinci sırada yer alır.Her  500-1000 canlı doğumdan birinde görülür.

Erkek bebekler de,kızlara göre 4 kat daha fazla rastlanır.Ayrıca kafkas ırkında diğer ırklara oranla biraz daha sıktır.Bunun dışında Pilor Stenoz'lu olarak doğan bebeklerin akrabalarında sağlam topluma göre görülme olasılığı daha yüksektir.

Pilor Stnenoz, 2-8'inci haftada başlayan ağız ve burundan fışkırır tarz da kusma ve su kaybı belirtileri ile ortaya çıkar.Buna yol açan sorun mide ile onikiparmak barsağı (duodenum) arasındaki fizyolojik geçiş bölgesinin aşırı darlığıdır.Böylece beslenmeyle alınan içerik mideyi terk edemez ve kusma ile çıkarılır.Pilor Stenozun'daki kusma,  sağlıklı bebeklerin beslenme sonrasındaki gaz çıkışı ile birlikte olan kusmasından çok farklıdır.Ağız ve burundan fışkırır tarzda gelir.

Pilor Stenoz'lu bebekler verilen besini kustukları için,sürekli beslenmeye isteklidirler.Kusmanın başlamasıyla birlikte,kısa süre içerisinde bebek de sıvı-elektrolit kaybı belirtileri de ortaya çıkar.Klinik seyir genel olarak  bu şekilde gelişir.

 

PİLOR STENOZU'NUN BAŞKA BULGULARI

Beslenmeyi izleyen fışkırır tarzda kusmalar,halsizlik,kabızlık,barsak hareketlerinin azalması,kilo kaybı diğer sıvı elektrolit kaybı bulguları....

Yeni doğan döneminde bebekler sıvı ve elektrolit kaybına son derece hassastırlar.Erken müdahale yapılmadığı taktirde,klinik durum hızla kötüleşir.

 

PİLOR STENOZU'NUN TEŞHİSİ  NASIL KONULUR?

Anemi ve elektrolit dengesizliği,baryumlu mide grafisi ile daralmış mide çıkışı gösterilmesi,batın USG, teşhiste en değerli ve en güvenilir yöntemdir.Mide çıkışındaki düz kas halkasının hipertrafisi (şişmesi) sonucu olan zeytin tanesinin tespiti, teşhis koydurucudur.

 

PİLOR STENOZ'UN TEDAVİSİ  NASIL OLUR?

Pilor stenoz'un tek tedavisi ameliyattır.Ancak ameliyat öncesinde bebeğin sıvı elektrolit dengesinin düzeltilmesi gereklidir.Bu işlem hayati önem taşır.Pilor stenoz'daki  operasyon tekniği,karında küçük bir delikten girilerek mide çıkışındaki darlığın düzeltilmesi şeklindedir.Müdahaleden 24 saat sonra bebek az miktarda şekerli su ile  beslenmeye başlanır.Mamanın miktarı ve içeriği yavaş yavaş arttırılarak normal düzeyine getirilir.Hastahane de kalış süresi 2-3 gündür.Bu hastalık da,ameliyatla tedavi de  sonuçlar yüz güldürücüdür ; ve uzun süreli takip gerekmez.

 

 

 

OP.DR.EMİR İMANİ

ÇOCUK CERRAHİSİ UZMANI

Yayınlanma zamanı : 20 Ekim 2016, 15:09:12
PİLOR STENOZU